Na vítěze Týmovky čekají obří šišky! Představujeme nové trofeje pro štafetový závod

21.2.2024   
Foto

Parťáci, tak to tu ještě nebylo! Před každou sezonou pro vás chystáme plno novinek a překvapení, mezi které samozřejmě patří i podoba medailí pro jednotlivá lesní dobrodružství. Těšíte se? Nebojte, brzy se dočkáte. Než vám však ukážeme krásky pro jubilejní desátý ročník, máme tu jinou pecku – teda vlastně šišku…

Minulý rok se v našem seriálu naplno usadila Týmovka – štafetový závod plný běhu a zábavy, který si hned při své premiéře získal srdce řady členů lesní smečky. Víkend na Vysočině nás čeká i letos, konkrétně v termínu 21.-23. června, a věřte, že to opět bude stát za to. Za tým Běhej lesy jsme si pro vás připravili extra motivaci – speciální trofej v podobě obří šišky. Putovní poháry čekají na vítěze každé kategorie a už nyní nesou štítky se jmény nejlepších týmů prvního ročníku.

Lesácký vzhled z ekologického materiálu

Trofeje v sobě snoubí základní ideu seriálu – běh v lese (šišku) s ekologickým přístupem k použitým materiálům.  Šiška je vyrobena z dřevěného PLA materiálu. To znamená, že kombinuje reálné dřevo (odpad z dřevařské produkce) s pojícím materiálem – bioplastem PLA (PolyLactic Acid neboli kyselina polymléčná). Ten už většina moc dobře zná díky loňským medailím, které jsou rovněž z tohoto neropného plastu vyrobeného z kukuřičného a bramborového škrobu. Obří šišky na trofeji je tedy možné zcela rozložit kompostováním. 

                 

Oceánské tělo trofeje

Tělo trofeje je vyrobeno z materiálu oPET neboli OCEAN PET. Firmě 3DDen se jako první podařilo z granulátu vyrobit filament do 3D tiskárny, kterou vyrábí pod ochranou známkou "I almost killed a whale - oPET". Tento materiál pochází z odpadu vyloveného z oceánu. Na výrobu jednoho podstavce k našim šiškám bylo použito asi 1 kg oceánského plastu, to znamená něco kolem sta plastových lahví. 

Tento speciální materiál vyvinula firma 3DDen v česko-švýcarské spolupráci teprve minulý rok, v roce 2023. Zároveň také vyvinuli technologii, která je schopná tento materiál využít ve 3D tisku. Firmě se také podařilo nastavit procesy tak, aby se ušetřilo cca 5 hodin sušení tohoto plastu po tisknutí. To znamená, že nešetří životní prostředí jen z pohledu materiálu, ale také šetří množství ušetřené energie při výrobě. Firma 3DDen v současné době výrobky z tohoto materiálu dodává na trh jako jediná na světě. 

Materiál oPET je jedním z udržitelnějších materiálů dostupných pro 3D tisk a výrobu obecně, neboť nejen nezatěžuje přírodu, ale dokonce přírodu čistí od již nahromaděného odpadu v oceánech. 

Tak co na trofeje říkáte? My z nich máme velkou radost a těšíme se, až vám je ukážeme hned na prvním závodě. Ano, na Karlštejně zpětně dekorujeme Týmovkové vítěze za rok 2022. Lesu zdar.

                      

ZAKLÁDAJÍCÍ PARTNER

    Lesy ČR

HLAVNÍ PARTNEŘI

    Dr. Max
    Generali Investments
    ČEZ
    PENNY

OFICIÁLNÍ PARTNEŘI

    Craft
    Volvo
    Sportisimo

PLATEBNÍ PARTNER

    ČSOB + MasterCard

Oficiální dodavatelé

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF

PARTNEŘI

    Continental
    CETIN
    Česká mincovna
    Enervit
    ČHMÚ
    bahis
    DB Schenker
    Caficko®
    Royal Bay

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    TV Nova
    Deník Sport
    iSport.cz

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

    Kondice
    Hitrádio
    RUN Magazine
    Běhej
    Kam s dětmi
    Svět outdooru
    Drbna
    Náš region

HLAVNÍ INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

    Jihomoravský kraj
    Jihočeský kraj
    Středočeský kraj
    Moravskoslezský kraj
    Liberecký kraj
    kraj Vysočina
    Karlovarský kraj

Spolupracujeme

    Bjež
    Rozběháme Česko
    Trenujeme.sk
    Kudy z nudy
    Ukliďme Česko
    TOP běžecký seriál
    Smartemailling
    Freelo
Výživové okénko